Tips Mudah Kurangkan Berat Badan

Assalamualaikum..

segak kan kalau dapat kaki macam ni. oh!
Gambar : Sumber Encik Google

Salam petang semua. ewah! salam petanglah sangat kan. Walaupun dah petang ni, ro tak lunch lagi tau. Haa, tetiba macam nak jaga badan konon. Padahal tak ada mood nak makan. Lepas tu, mulalah timbul idea nak bagi korang TIPS Kurangkan Berat Badan. Amacam? 
Sebenarnya nak kurus dan sentiasa fit ni mudah aja. Korang janganlah fikir tak boleh makan banyak. Aku kena beli produk ni, produk tu untuk kurus. eh! membazir tau tak? dah lah mahal kan. Tak perlu buang duit semata-mata nak kurus. ok!
Nah, ro nak share dengan korang tips yang ro tahu. Mungkin sedikit sebanyak dapat membantu korang yang dah setting azam nak slimkan badan untuk tahun 2014 ni kan :)


TIPS :

  1. Niat - Mulakan dengan niat bahawa korang mahukan badan yang slim dan sihat. Motivasikan diri.
  2. Matlamat - Tetapkan goal setting. Berapa kg dan bila korang mesti capai goal yang korang harapkan.
  3. Mestilah Tahu dan Bagaimana - Jangan main belasah aja. Tanak makanlah. Nak makan produk macam-macamlah. Korang mesti tahu apa yang mesti dibuat untuk kurangkan berat badan.
  4. Kongsi - Haa jangan nak kurus sorang-sorang aja tau. Korang boleh bagi tahu orang yang rapat dengan korang, yang korang plan nak kurus. Pada masa yang sama, orang berkenaan boleh membantu untuk mengingatkan dan kurangkan berat badan bersama-sama korang.
  5. Install Apps - Jeng! Jeng! Jeng! Cara ni paling sempoi tau. Sekarang ni dalam smartphone macam-macam ada. Apps untuk senaman pon ada tau. Korang boleh install dan do! Sila jangan tau install je tau -_-'
  6. Kemas Dapur - Rasa-rasanya korang boleh sedekah apa-apa sahaja yang merepek ada dalam dapur korang. Faham ke tak faham? 
  7. Realistik - Don't too drastik dear! Bagi maintain cara korang kurangkan berat badan. Jangan terlalu gopoh. Nanti korang juga sakit.
  8. Buang Angan-angan - Jangan buat separuh jalan. Lakukan sehingga capai goal setting korang!


** ro harap, dapatlah bantu korang. walaupun tak seberapa. selamat ringankan badan yo!







ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"

Nak Slim? Cara Meningkatkan Kadar Metabolisme


Assalamualaikum.

Ececeh…mesti ramai yang nak slim kan? Terutamanya si golongan hawa. Macam akulah..nak slim juga macam model-model yang aku tengok tu..huhh! tapi hampeh! Hoho.
Di sebabkan aku terasa aku dah GEMOK ni.. aku pon google cara-cara nk tingkatkan metabolisme ni. Almaklumlah, nak kurus. Biar ringan sikit aku nak bergerak sana sini kikiki.
Nah!..turn korang yang nak kurus juga pulak baca..baca dan amalkan ok!
1.         Minum banyak air. Cara paling senang ok! Kalau korang takboleh buat. Aku pon tak tahulah. Sebab minum banyak air ni adalah untuk proses kalori yang melambak-lambak bertakung dalam badan ni. Then, tolong amal banyakkan minum air sebelum makan untuk cepat kenyang. Serius aku tak amalkan even aku da tahu berkurun abad.
2.         Minum air sejuk. Dapat bakar lebih kalori. Tapi! Pastikan takde gula dan cream tau manis.
3.         Minum teh hijau. Aiyak! Aku selalu minum teh cap Lipton jaa. Eleh! Janji teh hehe.
4.         Makan lebih kerap. Korang percaya tak yang makan banyak ni boleh kurangkan berat badan? Serius korang kena caya weh. Lepastu, kalau boleh makan setiap 3 – 4 jam tau! Tapi janganlah dok makan berat2 faham?!
5.         Makan makanan pedas. Makanan pedas ni ada bahan kimia yang dapat tinggikan metabolisme. Serius! Rugilah siapa tak tahan pedas tu hahaha!
6.         Makan makanan berprotein tau! Sebabnya, protein ni dia bakar kalori 2 kali ganda. Wuuu! Siapa takmau kan.
7.         Bina otot. Hehehe aku suke ni. Korang paling-paling sempoi pon..buatlah sit-up dengan bumping. Solid weh nanti haha! Lagipon, kalau korang ada otot, setiap pound otot tu dia guna 6 kalori sehari untuk dibakar. Wah! Kiralah berapa ketul otot korang sekarang. (siapa yang banyak lemak tu, 2 kalori je terbakar sehari. Sedih!)
8.         Senam aerobik / jogging. Ini untuk orang paling rajin dan aku bukanlah orangnya harap maklum.dengan cara ni, kalori korang terbakar selepas korang senam dan jog je. Sekian.

Senang kan. Macam senang tapi nak buat tuu sedih…..
Tapi, tanpa aku sedar semua tu aku buat kecuali no. 1 dan 8. Haha! Korang pon mesti tak sedar selama ni korang buat semua cara tu kan. Btw, siapa yang baru nak mencuba tuu..good luck! Dan jangan lupa upload gambar korang dekat fb sebelum dan selepas hihi. Gurau aja mek.




ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"

Padah 'Contact Lenses'

Assalamualaikum.

Disebabkan aku takde class petang ni plus dahlameee tak menghapedet blog.. haa jadi inilah waktunye kan. Aku nak cakap pasal 'contact lenses'. Sekarang ni kalau perasan dan memang terlebih perasan dah pon kan ramai aje yang pakai bende alah ni kan. Tujuan 'contact lense' ni dipakai pon sebab untuk rawatan/rabun dan saja nak 'mencantikkan' mata. Tak salah kalau nak pakai bende alah ni selagi tak mendatangkan mudarat kepada mata yang Allah bagi ni dan selagi tak melanggar batasan Syara. Haa! nak tau ke apa yang boleh sampai langgar Syara tu?

Haa.. nah baca :
1 tak mendedahkan aurat
2 tak mendatangkan fitnah / ghairah orang lain
3 tak ubah ciptaan Allah
4 tak menyerupai perbuatan orang kafir
5 tak berlebihan
6 TAK MEMUDARATKAN
(info : Google)

ok yee.. korang nampak tak ape yang aku fokuskan kat atas tu? haa.. jangan ngade-ngade kate tak tau yee, aku sekeh ang haa. 'Contact lense' ni bagus tau sebab dapat tolong kita termasuk aku yang rabun ni untuk melihat tanpa pakai cermin mata. Yelah.. tak selesa kot nak pakai 'teropong' yang dok bergayut-gayut kat muke ni. Pakai 'contact lense' selesa sikit weh. Cantik pulak tu hahaha.. Perasanlah korang ni ish. Tapi serius korang cantik hahaa! Tapi, cantik-cantik juga.. korang tau tak kesan daripada pakai bende alah tu?? Kepada siapa yang dah tau tuu.. baguslah. Kepada yang tak tahu tuuu.. ambil-ambil lah tau yee kawan.

Dulu aku pon pakai bende alah ni.. Yelah, senang selesa nak bergerak kan. Lepas tu takdelah aku nak lap-lap cermin mata aku ni yang asyik 'berkabus' aje.. biasalah.. aku kan aktif haha! Tapi, atas nasihat mak abah aku tak pakai dah. Yeay! makin rajinlah aku lap cermin mata aku yang 'berkabus-kabus' ni. Haa.. nak bagi tahu satu rahsia ni... kadang-kadang aku tak pakai pon cermin mata. Aku malas dan nak rehatkan mata. Lepastu, konon-konon aje buat-buat nampak. Padahal harem hampeh aku tak nampak ape aku pandang. Nasiblah siapa ada dengan aku bila aku tak pakai cermin mata. Korang jadi pengganti cermin mata aku tau haha! Lepas tu siapa-siapa kata aku sombong tak senyum balik kat korang maaf yee, aku tak nampak korang senyum haha!

Oh! yaa.. melalut kemain lagi. Ni haa.. aku tahu sebab mak abah tak kasi aku pakai bende alah ni. Sebabnya, mata jadi rosak dan boleh menjadi rabun. Ya Allah.. cukuplah rabun, jangan Allah tarik apa yang Dia dah beri. Pada mulanya aku bedegil, aku pakai aje. Lepastu..tebayang-bayang muke mak abah plus dengan suara dorang cakap 'angah jangan pakai lagi contact lense tu. bahaya tau. nanti rosak mata susah'. Serius banyak kali mak abah ingatkan. Sekarang ni aku tak pakai dah.. mak abah ingatkan jugak. Aku tengah 'bercamping' pon mak sempat lagi cakap 'angah jangan pakai lagi contact lense tu. abah pesan ni'. Nampak kan.. seorang mak abah tu sayang sangat anak dia. Bagaimana pula dengan kita? Renung-renungkan tau duhai anak.

Haa.. ni kisah mak abah yang tau kesan penggunaan 'contact lense'. Macam mana pulak dekat parents yang tak tau anak dia pakai? Korang curi-curi pakai yee. Aku tak larang pon korang nak pakai. Boleh aje nak pakai. Duit, mata & 'contact lense' masing-masing kan. Tapi, nasihat aku.. kalau nak pakai tu belilah yang mahal dan berkualiti ea. Takpe kot keluar duit lebih sikit daripada keluar duit banyak yang tak sikit untuk rawat mata korang nanti. Haa.. mana korang nak? Dah pakai tu, jangan bawa sampai tidur pulak. Bukan boleh percaya sangat korang ni. Kadang-kadang mesti korang ade terlelap kan bila pakai bende alah ni. Tidur dalam bas masa nak balik kampung dengan tertidur dalam kelas. Haaa... aku tau oke. Lepas tuu.. janganlah pakai bende alah tu melebihi daripada 6 jam tau. Sebab, bende ni akan kering dan mata korang pon akan merah. Phewit! macam vampirelah hahaa! Gurau aje tau jangan ambil hati, ambil hempedu je.

Korang meh sini aku nak korang tengok.. ni pon aku cari kat Google.
Iktibar buat diri aku sendiri dan korang semua.





Aku takde niat nak menakutkan korang tau. Tapi, ini sekadar perkongsian aku dengan korang aje. Apa yang mak abah aku pesan.. As salam.

Terima kasih baca entri ni !






ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"