Tips Mudah Kurangkan Berat Badan

Assalamualaikum..

segak kan kalau dapat kaki macam ni. oh!
Gambar : Sumber Encik Google

Salam petang semua. ewah! salam petanglah sangat kan. Walaupun dah petang ni, ro tak lunch lagi tau. Haa, tetiba macam nak jaga badan konon. Padahal tak ada mood nak makan. Lepas tu, mulalah timbul idea nak bagi korang TIPS Kurangkan Berat Badan. Amacam? 
Sebenarnya nak kurus dan sentiasa fit ni mudah aja. Korang janganlah fikir tak boleh makan banyak. Aku kena beli produk ni, produk tu untuk kurus. eh! membazir tau tak? dah lah mahal kan. Tak perlu buang duit semata-mata nak kurus. ok!
Nah, ro nak share dengan korang tips yang ro tahu. Mungkin sedikit sebanyak dapat membantu korang yang dah setting azam nak slimkan badan untuk tahun 2014 ni kan :)


TIPS :

  1. Niat - Mulakan dengan niat bahawa korang mahukan badan yang slim dan sihat. Motivasikan diri.
  2. Matlamat - Tetapkan goal setting. Berapa kg dan bila korang mesti capai goal yang korang harapkan.
  3. Mestilah Tahu dan Bagaimana - Jangan main belasah aja. Tanak makanlah. Nak makan produk macam-macamlah. Korang mesti tahu apa yang mesti dibuat untuk kurangkan berat badan.
  4. Kongsi - Haa jangan nak kurus sorang-sorang aja tau. Korang boleh bagi tahu orang yang rapat dengan korang, yang korang plan nak kurus. Pada masa yang sama, orang berkenaan boleh membantu untuk mengingatkan dan kurangkan berat badan bersama-sama korang.
  5. Install Apps - Jeng! Jeng! Jeng! Cara ni paling sempoi tau. Sekarang ni dalam smartphone macam-macam ada. Apps untuk senaman pon ada tau. Korang boleh install dan do! Sila jangan tau install je tau -_-'
  6. Kemas Dapur - Rasa-rasanya korang boleh sedekah apa-apa sahaja yang merepek ada dalam dapur korang. Faham ke tak faham? 
  7. Realistik - Don't too drastik dear! Bagi maintain cara korang kurangkan berat badan. Jangan terlalu gopoh. Nanti korang juga sakit.
  8. Buang Angan-angan - Jangan buat separuh jalan. Lakukan sehingga capai goal setting korang!


** ro harap, dapatlah bantu korang. walaupun tak seberapa. selamat ringankan badan yo!







ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"

Nak Slim? Cara Meningkatkan Kadar Metabolisme


Assalamualaikum.

Ececeh…mesti ramai yang nak slim kan? Terutamanya si golongan hawa. Macam akulah..nak slim juga macam model-model yang aku tengok tu..huhh! tapi hampeh! Hoho.
Di sebabkan aku terasa aku dah GEMOK ni.. aku pon google cara-cara nk tingkatkan metabolisme ni. Almaklumlah, nak kurus. Biar ringan sikit aku nak bergerak sana sini kikiki.
Nah!..turn korang yang nak kurus juga pulak baca..baca dan amalkan ok!
1.         Minum banyak air. Cara paling senang ok! Kalau korang takboleh buat. Aku pon tak tahulah. Sebab minum banyak air ni adalah untuk proses kalori yang melambak-lambak bertakung dalam badan ni. Then, tolong amal banyakkan minum air sebelum makan untuk cepat kenyang. Serius aku tak amalkan even aku da tahu berkurun abad.
2.         Minum air sejuk. Dapat bakar lebih kalori. Tapi! Pastikan takde gula dan cream tau manis.
3.         Minum teh hijau. Aiyak! Aku selalu minum teh cap Lipton jaa. Eleh! Janji teh hehe.
4.         Makan lebih kerap. Korang percaya tak yang makan banyak ni boleh kurangkan berat badan? Serius korang kena caya weh. Lepastu, kalau boleh makan setiap 3 – 4 jam tau! Tapi janganlah dok makan berat2 faham?!
5.         Makan makanan pedas. Makanan pedas ni ada bahan kimia yang dapat tinggikan metabolisme. Serius! Rugilah siapa tak tahan pedas tu hahaha!
6.         Makan makanan berprotein tau! Sebabnya, protein ni dia bakar kalori 2 kali ganda. Wuuu! Siapa takmau kan.
7.         Bina otot. Hehehe aku suke ni. Korang paling-paling sempoi pon..buatlah sit-up dengan bumping. Solid weh nanti haha! Lagipon, kalau korang ada otot, setiap pound otot tu dia guna 6 kalori sehari untuk dibakar. Wah! Kiralah berapa ketul otot korang sekarang. (siapa yang banyak lemak tu, 2 kalori je terbakar sehari. Sedih!)
8.         Senam aerobik / jogging. Ini untuk orang paling rajin dan aku bukanlah orangnya harap maklum.dengan cara ni, kalori korang terbakar selepas korang senam dan jog je. Sekian.

Senang kan. Macam senang tapi nak buat tuu sedih…..
Tapi, tanpa aku sedar semua tu aku buat kecuali no. 1 dan 8. Haha! Korang pon mesti tak sedar selama ni korang buat semua cara tu kan. Btw, siapa yang baru nak mencuba tuu..good luck! Dan jangan lupa upload gambar korang dekat fb sebelum dan selepas hihi. Gurau aja mek.




ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"

'Era.fm Rentak Muzik Terkini!!!'

Assalamualaikum..

Petang-petang macam ni.. aku ber'blogging' sambil ditemani siaran radio kegemaran aku. Radio apa lagi kalau bukan radio 'Era Rentak Muzik Terkini'.. Haaa terkinilah sangat kau kan.. Terdahulu takde kee hahaa!
Eleh.. korang mesti ada fevret radio masing-masing. Tak Era, paling-paling korang mesti layan Hot.fm, Hitz.fm... Takpun Suria.fm la paling gempak kan ^.^V





Aku yang dilanda kemalasan untuk menyiapkan assignment yang tak pernah nak siap.. telah merajinkan aku untuk 'merayau-rayau' cuci mata tengok apa yang ada dekat blog-blog ni. Haaa.. kau tak payah nak melalut sangatlah kan cik rozita yee. Okeokee aku nak kongsi pasal radio 'Era.fm' ni sebenarnya. Bukan nak poyolah tapi nak bagi tahu je yang aku ni memang fanatik sangat-sangat dengan radio 'Era.fm' ni. Memang dah lama aku setia dengan radio ni tau. Boleh katakan sejak aku sekolah menengah lagi. Haaa.. memanglah aku dah tua sangat sekarang ni kan! hehe..

Radio 'Era.fm' ni boleh katakan macam kawan baik aku yang gila-gila baik tau. Aku bangun pagi je mesti nak dengar radio ni.. Haa kalau pagi-pagi tu memang segmen 'Johara Pagi Era' lah, yang merupakan segmen Era.fm yang paling-paling aku terhibur.. siapa yang tahu tu cepat angguk hidung cepat. Siapa yang tak tahu tuu.. meh sini den nak koba haa. Segmen tu dinamakan 'Johara Pagi Era' sebabnya.. pagi-pagi tu.. orang yang akan konker studio Era tu ialah Johan (raja lawak), Hanif & Ray.. Perasan tak 'Johara' tu hasil gabungan nama meraka. tu aje hee. Untuk makluman korang, mereka bertiga ni memang sengal ubi. Korang yang bangun pagi dengan muka toya tu (macam yang aku ternampak junior aku pagi tadi nak masuk tandas) mesti terus buka mulut gelak sampai telinga tau. Contohnya macam pagi tadi.. Antara ayat sengal ubi mereka ialah : 'tak payah nak asyik bergantung sangat je ayat tu', Ray.... 'Oke...berpanjat kepada ayat ini...', Johan. Alaaa memang la korang kata tak kelakar sebab korang tak dengar. Apa kata nanti korang dengar oke. Konpem hari korang akan berwarna-warni hehe..

Waktu tengah hari pula Ira yang akan ke udara untuk menghiburkan pendengar. Tapi aku kurang terhiburlah bila penyampai perempuan. Nak lelaki hehe.. Lelaki memang diciptakan untuk perempuan kan?! Haaa..petang pula, Zahid (AF) dan Adi (AF) bergabung. Malam pula..... hehe aku terlupa nama si penyampai tu. maaf.

Penyampai 'Era.fm' ni boleh tahan ramainya... tapi takdolah ramai bebenornye awok. Pada hari Sabtu dan Ahad pula akan ada segmen khas... Haaa.. Aznil Hj. Nawawi pon ada kau kat Era ni hehe.. Kecoh aje aku ni kan. Padahal mungkin ada yang dah tahu tapi aku ni pula baru nak cakap. Alaaa biarlah.. aku nak kongsi pada siapa yang tak tahu lagi.

Konklusinya, aku nak korang cuba dengar radio 'Era.fm' ni tau. Aku ni macam promote kee? hehehe aku pon tatau. Mungkin sebab aku terlampau sayang radio 'Era.fm' ni kot hehe..

Selamat mendengar 'Era.fm Rentak Muzik Terkini!'




ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"