Doa Penyeri Kehidupan o.O



Assalamualaikum w.b.t…


Hehee… di petang yang mulia & indah ini… hati cik ita terpanggil untuk berbicare pasal “DOA”. Cewahhhh… ayat takleh nak bagi bla lagi kee ann…




DOA… urm ape itu doa ea?
Berdasarkan pengetahuan cik ita lah kannn, DOA tu ialah “memohon sesuatu keperluan kepada Allah sama ada memohon untuk mendapatkan kebaikan @ menolak sesuatu keburukan.
Emmm.. DOA ni ade kelebihannye tauu.

Nak tau tak ape kelebihan berdoa ni…. Emmm

  • DOA ni bagi ketenangan aw at kite, pastu kite dapat mantapkan iman & tingkatkan ketaqwaan kepada Allah.
  • Dapat rapatkan hubungan antara hamba & penciptanya.
  • Dapat ganjaran pahala… haaa ce gtau sape yang tanak pahala tu ea… aishhh rugi aw kalo tanak.
  • Dorong diri kita untuk tingkatkan kualiti diri. Emmm kalo kite da berjaye arini, mst kite nak lebih berjaye pada keesokan harinye an3… tak g tuu hehe.
  • Elakkan kite daripada berputus asa. Emm, dengan berdoa maksudnya kite yakin Allah ada untuk bantu kite an3.. sebab tu kite takan putus asa kalo kite rajin berdoa sebab kite yakin Allah salu ada dengan kite  =)


Haaa… pastu kann.. cik ita ingat lagi aw ustazah cik ita ajar dulu tym at sekolah tempat2 doa mustajab aw.. nak tau tak hee jeng3

  • Depan kaabah… yang ni memang nak kene tunggu g Mekah dulu la an2 ^.^”
  • Dalam Masjidil Haram, Mekah (yg ni pon same)At Multazam – antara rukun Yamani dgn makam Nabi Ibrahim A.S.
  • Padang Arafah.
  • At Raudah – antara mimbar dgn makan Rasulallah dalam Masjid Nabawi, Madinah.
  • Medan perang fi sabilillah.

Konklusinya di sini… kenelah kite g wat umrah @ haji yeee  =)


Adab Berdoa..haa mau tau la tuu an3 hehee..
  • Suci hadas kecil @ besar.
  • Ngadap kiblat.
  • Sebelum doa, lakukan amalan soleh (sedekah, puasa, zikir dll)
  • Doa dgn yakin & pengharapan.
  • Doa dgn rasa rendah diri & faham maksud perkara yg didoakan.
  • Angkat & tadah kedua2 tapak tangan setentang dgn bahu kamu okai =)
  • Mulakan doa dgn memuji Allah & selawat kepada Rasulallah S.A.W.
  • Berdoa dgn yg makhtur (yg disebut dlm Al-Quran & hadis)
  • Sapu muka dgn kedua tapak tangan selepas berdoa.



Urmm… nak tau lebih lanjut pasal doa kee… apa kata kita same2 bukak buku sekolah agama kite dulu2 yukk hehee
Ni pon cik ita dapat idea & ingat cket2 pas bukak buku agama form 2 dulu2 kala… dah bape taun tinggalkan pon tatau.. malas pulak nak kirenye heee . nampak sangat pemalasnye an3 =.=”
Okai lah yeee.. dadaa.



Sekian, wassalam  ^.^”




ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"

No comments:

Post a Comment

: Assalamualaikum :
sudilah komen tau walaupun satu ^.^'