"Fadhilat Jumaat"Assalamualaikum u olls sume!!

haaa..arini ari Jumaat kan2...
pastu da boring2 camni ape ag...takde class+ponteng gerko
duduk depan lappy sorang2 saje bace pasal Fadhilat jumaat
jadi nk kongsi ngn u olls lah kann...
haaa sile2 bace & amalkn same2 okai... =))

* ALBAZZAR meriwayatkan bahawa Nabi s.a.w biasa memotong kuku dan menggunting misai sebelum keluar untuk solat Jumaat.
* Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa yang membaca surah Ali Imran pada hari Jumaat maka akan didoakan oleh malaikat hingga malam.
* Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa membaca pada pagi Jumaat sebelum solat Subuh, 'Astagh Firullahalladzi la ilaha illa huwal hayyul qayyum wa atubu ilahi' tiga kali, nescaya Allah akan mengampunkan dosa-dosanya walaupun sebanyak buih di laut.
* Dari Abu Hurairah r.a katanya, dia mendengar Nabi s.a.w bersabda: Janganlah kamu berpuasa pada hari Jumaat melainkan bersama satu hari sebelumnya atau sesudahnya.
* Pada hari Jumaat dijadikan ada saat mustajab; tiada seorang berdoa bertepatan dengan saat itu melainkan pasti doanya diterima selagi tidak berdoa untuk kejahatan atau memutuskan hubungan keluarga.
* Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Siapa yang berwuduk sahaja untuk menghadiri solat Jumaat adalah sudah baik (memadai), tetapi siapa yang mandi maka adalah terlebih baik.
* Nabi Muhammad s.a.w bersabda: Sesungguhnya hari-hari yang utama bagi kamu iaitu hari Jumaat maka perbanyakkanlah membaca selawat padaku kerana bacaan selawatmu itu langsung disampaikan kepadaku (pada hari Jumaat).


selamatlah beramal okai ^.^"ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"

2 comments:

Post a Comment

: Assalamualaikum :
sudilah komen tau walaupun satu ^.^'