“Rambut Gugur – Alahai normallah tuu. Tu yang korang cakap kann ”




Assalamualaikum w.b.t.

Haa..tengok tajuk jek mestilah dah tau an kes kali ni pasal ape. Pasal rambut gugur jek. Bukan kelemumur atau rambut beruban oke. Get it ?! goodnye die hee.

Um nak cakap pasal rambut gugur mesti semua orang alami rambut gugur kan…pehhhh! Setiap hari pulak tu kan rambut sebagai mahkota kita ni jatuh ke bumi. Tak kira lelaki ke perempuan kee..hmm mesti rambut akan gugur. Takmo tipu kate rambut korang tak gugur oke. Jentik hidung tu tau laa.

Berdasarkan fakta, rambut kita sehari akan gugur sebanyak 100 helai…uwaaaa!!! Sedih tau bila aku baca pasal benda alah ni. Tapi penulis tu cakap.. “jangan bimbang maa. Sebab ini pekala normal punya. Sebab apa normal? Sebab faktor pelubahan hormone atau kesan dalipada ploduk yang kita bubuh atas kepala ni.. manyak talak sesuai dengan kepala.”

Mesti korang sedih kan rambut yang cantik, yang melindungi kepala korang daripada botak tu gugur. Ishhh memey giler sedih boh.. aku pon sedih. Tapi bile tengok rambut tu gugur jatuh ke bumi…nak makimaki pon tak elok. Ucap “alhamdulillah” jela. Sebab ni semua Allah da tentukan yang rambut kita akan gugur ye dok.

Lagi pun rambut gugur sebab salah kita sendiri juga. Tatau nak hargai pemberian Allah. Tatau nak jage leklok bokpe. Ape yang aku tau hasil bacaan aku yang tak seberape, rambut ni gugur sebab kita kurang vitamin E dan rambut kering. Umm..payoh la gini dok. Sebab vitamin E gaya macam mana pon aku kurang tau. Dah tau kurang tau tapi tetap malas nak survey. MALAS TAU.

Oke, takyah nak membebel sangatlah rozita oi.
Baiklah korang-korang yang disayangi sekalian.. kat sini aku nak jugaklah share tentang apa yang aku dah baca kan. Adalah juga tips yang boleh start amalkan dan kekalkan even dah amalkan tau.

TIPS:

1.  Kurangkan syampooing rambut tu. Sebab ape? Sebab..kalau kita kerap sangat bersyampu..maka banyaklah bahan kimia yang kena kat kulit kepala dan tisu rambut. Tu yang menyebabkan rambut kita jadi lemah.

2.  Pilih sikat yang bergigi luas. Tau tak macam mane rupa gaya sikat tu??haa tatau yee…cepat pergi tanye mak ea macam mana rupa sikat tu hehe. Kelebihan guna sikat ni sebab apa nak tau? Sebabnya..kan gigi sikat tu jarang-jarang, jadi takdelah bila sikat nanti haaa ambekkk setempek rambut melekat kat sikat. Lagi satu, dapat elakkan rambut kita daripada rosak tau.

3.  Jangan sikat rambut semasa rambut basah tau. Takmo-takmo.. sebabnye kalau kita sikat rambut masa rambut basah..wah3 memang makin bermaharajalela lah rambut tu gugur tau. Tak percaya? Pergi buat eksperimen cepat. Aku percaya sebab aku da buat eksperimen lama dah. Tapi mesti korang cakap…ishhh selekeh la weh rambut tak sikat. Haaa.. takpe biar selekeh sekejap. Nak ke kepala tu takde rambut? Tanak kannn..

4.  Biarkan rambut tu kering sendiri @ semulajadi. Maksudnye..biar rambut tu kering kena angin yang Allah da cipta. Takyah nak menggatal sangatlah kan nak guna penggering rambut. Tau tak rambut korang tu akan makin rosak lepastu gugur. Nak?? Mestilah tanak kan aku tau.

5. Jangan garu kepala guna kuku masa mencuci rambut. Sebaliknya korang kena guna jari urut kulit kepala dengan berhati-hati dan lemah-lembut faham. Sebabnya, kalu kita guna kuku sewaktu cuci rambut, kepala kita akan sakit satu. Lepas tuu rambut rosak. Umm sebab tu lah punca rambut gugur faham. 

6.  Yang last sekali punya… selamatlah mengamalkan tips ni tau.. ^.^”



wahhhhh... RAMBUT!!



ARIGATOGHOZAIMAS sebab sudi baca tau ^.^"

No comments:

Post a Comment

: Assalamualaikum :
sudilah komen tau walaupun satu ^.^'